Szeptember 1-3. 2017
Teleki birtok Gernyeszeg, Maros megye
Erdély

THANK YOU FOR BEING AWAKE. SEE YOU IN 2018!

LÉPJEN FOTÓK

KÉPGALÉRIA

Töltsd le a fesztivál brosúráját

Töltsd

Erdély legszebb barokk stílusú kastélyának területén szervezett AWAKE fesztivál kezdettől fogva be akart iktatni koncepciójába egy csipetnyi történelmet, s mi sem találóbb kezdés, mint a saját rendezvényének otthont adó Teleki birtok története. Ennek értelmében egy szabadtéri könyvtárra lelhetnek az érdeklődők, melyet Erdély első nyilvános könyvtárának szimbólumaként rendeztek be.

A marosvásárhelyi Teleki könyvtár, amit Teleki-Bolyai Könyvtárnak is neveznek, 1802-ben nyitotta meg kapuit Erdély első nyilvános könyvtáraként. Alapítója, Teleki Sámuel külföldi tanulmányai során kezdett könyveket gyűjteni, hiszen számos nyilvános és privát könyvtárat látogathatott meg ez idő alatt. Szenvedélyes bibliofil lévén, utazásai során különböző könyvekre tett szert, majd hazatérvén 40.000 kötetet a Teleki könyvtár megalapítására szentelt, nagyon értékes kéziratokkal és különösen régi könyvekkel, első kiadásokkal együtt, amelyek ismert európai kiadóktól származtak. Manapság a Teleki téka egy valódi múzeum, ahol megőrizték az eredeti bútorzatot és berendezést.

A könyvek szeretete nemzedékről nemzedékre öröklődött a Teleki családban, a gernyeszegi kastély pedig egy lenyűgöző könyvtárnak adott otthont, ami a 20. század elején 6000 kötetesre nőtt. A második világháború alatt a kastélyt tönkretették több ezer kötettel együtt, a könyvtár tartalmának viszont még így is egy részét megmentették és a Teleki tékának adományozták.

Ezeknek a csodálatos könyvtáraknak emlékére az AWAKE és a Litera Publisher egy szabadtéri könyvtárat hoz létre a fesztivál területén, a halastó partján, a kastély lábánál, a cédrusfák árnyékában. Különleges szerkezetét egy túlméretezett kockaformájú könyvtár inspirálta, és több, mint 400 könyvet fog tartalmazni. Ezek között megtalálhatóak lesznek:

 

Az AWAKE fesztiválozóinak meg lesz a lehetősége, hogy lapozgassa vagy kölcsönvegye a könyveket a fesztivál végéig, majd az esemény lejárta után a könyveket egy Maros megyei könyvárnak adományozzák.

Marin Vidrascu, a Litera kiadó igazgatója: “Egy jó könyv olvasása válogatott zenei háttérrel, egy olyan mesébe illő helyszínnel, mint a Teleki kastély, egy olyan kombináció, amit ki kell próbálni! Több mint 400 Litera könyv lesz kiállítva az olvasók számára különböző érdeklődési területekről a fesztivál teljes idejére, és nagyon örülünk, hogy ezek azután is a közösségé maradnak.”

Laura Coroianu, CEO Emagic, az AWAKE fesztivál igazgatója: “A Teleki kastély nemcsak egy csodálatos természeti helyszín, lenyűgöző építészeti csodákkal, hanem egy történelemmel és kultúrával csordultig töltött helyszín, ami fontos Maros megye és Erdély számára. Így egy szabadtéri valós könyvtár megvalósítása ezzel a rengeteg könyvvel nem kihívás volt számunkra, hanem egy álom.”

LÉGY SZEMFÜLES
ÉRTESÜLJ LEGFRISSEBB HÍREINKRŐL