Szeptember 1-3. 2017
Teleki birtok Gernyeszeg, Maros megye
Erdély

THANK YOU FOR BEING AWAKE. SEE YOU IN 2018!

LÉPJEN FOTÓK

KÉPGALÉRIA

Töltsd le a fesztivál brosúráját

Töltsd

Az Erdély szívében fekvő Teleki birtok 6,5 hektár gyönyörű fekvésű területet, egy 18. századi barokk stílusú kastélyt és egy pazar angolparkot  foglal magába, évszázados fákkal, nyugodt mezőkkel és egy elbűvölő halastavacskával, amelyeket békésen őriz a Maros folyó.


A terület a Teleki család birtokában volt a 17. századtól kezdve, amikor Apafi Mihály erdélyi fejedelem Gernyeszeget és a többi falvat Teleki Mihály grófnak adományozta. De a jelenlegi kastély építését Mihály unokaöccse, Teleki László kezdte el 1772-ben a régi kastély alapjain. Az épületet a salzburgi Mayerhoffer András építész tervezte barokk stílusban, fő jellegzetességei az „U” alak és a középén lévő nagy szalon. Építése 1796 körül fejeződött be László fia, Teleki József idejében. József a környező területet is átalakította egy bájos franciakertté. A 1800-as évek kezdetén (II.) Teleki József a kertet angolparkká alakította, egzotikus növényfajokat például páfrányfenyőt és citromfát telepítve ide, egyéb fenséges fák, például fűzek, tölgyfák és ciprusok mellé, fák, amelyek azóta is uralják a parkot.


A könyvek szeretete nemzedékről nemzedékre öröklődött a Teleki családban. Teleki Sámuel alapította a marosvásárhelyi Teleki-könyvtárat, mely az első közkönyvtár volt a mai Románia területén. A könyvek nagy szerelmese volt, amelyeket európai tanulmányai során kezdett el gyűjteni. A kastély saját könyvtára is lenyűgöző könyvgyűjteménynek adott otthont, a Teleki grófok által az évek folyamán gyűjtött többezer könyvvel.


A 2. világháború alatt és azt követően a kastélyt lerombolták, az összes eredeti bútort ellopták és a könyvtárat megsemmisítették. A kötetek egy részét  megmentették és a marosvásárhelyi Teleki könyvtárnak adományozták, a legrégebbi könyvet 1668-ban adták ki.


A kastély a Román Kommunista Párt 1949-ben államosította és később gyermekotthonná alakították TBC-s gyermekek számára. Hosszú jogi csatározás után, 2011-ben a Teleki család visszakapta tulajdonát. Azóta erőfeszítéseiket a birtok restaurálásának szentelték.


A kastély egyike a legjobban megőrződött erdélyi kastélyoknak, olyan eredeti darabokkal, mint a muránói csillárok, kandallók, faajtók, falfestmények és stukkók. A kastély egy részét új felszereléssel látták el, antik bútorokkal visszahozták az egykori pazar hangulatot, amelyet a látogatók az év egész folyamán élvezhetnek.


Az AWAKE fesztivál  erőteljes beruházásokat végzett a Teleki birtok restaurálásába, figyelemfelkeltéssel és pénzügyi támogatás nyújtásával. Az ARCHÉ egyesülettel közösen elkötelezettek vagyunk ennek az egyedi helynek a megvédése iránt, a nemzeti örökség részeként.


A birtok részletesebb történetéről itt olvashat: www.monumenteuitate.org.


Cultural Partner:

LÉGY SZEMFÜLES
ÉRTESÜLJ LEGFRISSEBB HÍREINKRŐL