1 - 3 Septembrie 2017
Domeniul Teleki Gorneşti, Mureş
Transilvania

MULȚUMIM CĂ AȚI FOST AWAKE. NE VEDEM ÎN 2018!

VEZI FOTOGRAFIILE

GALERIE

DESCARCĂ BROȘURA FESTIVALULUI

Descarcă

Amplasat în inima Transilvaniei, domeniul Teleki din Gornești include un parc dendrologic de 6.5 ha, cu arbori seculari și poienițe încântătoare, ce înconjoară castelul Teleki, monument arhitectural din secolul al XVIII-lea, supranumit de localnici „cel mai frumos castel din Ardeal”.

 

Domeniul intră în posesia familiei Teleki în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, prin Mihály Teleki de Szek, cancelar al Transilvaniei în timpul lui Apafi Mihály și una dintre personalitățile influente din jurul principelui. Apafi i-a dăruit domeniul și castelul de la Gornești în 1675. László Teleki, nepotul lui Mihály Teleki, a început construcția castelului din prezent, în 1772, peste baza vechiului castel. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg, în stilul Grassalkovich, principalele carateristici fiind forma în „U” și cupola centrală. József Teleki, fiul lui László, continuă lucrările începute de tatăl său pe domeniul de la Gornești și în paralel cu lucrările la clădirea palatului, contele amenajează în spațiul dintre vechiul șanț de apărare și palat o grădină franceză. La moartea lui József Teleki în 1796 lucrările începute la reședința din Gornești erau terminate, palatul baroc construit în totalitate și înconjurat de o frumoasă grădină franceză.

 

la începutul anilor 1800, József Teleki transformă grădina franceză într-un parc englez, cu alei și arbori de esență rară și specii exotice.

 

Dragostea pentru cărți a fost transmisă din generație în generație în familia Teleki. Samuel Teleki este fondatorul primei biblioteci publice de pe teritoriul actual al României, actuala bibliotecă Telekiana din Târgu Mureș. Fiul său, László Teleki a pus bazele bibliotecii din castelul, iar nepotul, József Teleki a continuat să colecționeze cărți valoroase de-a lungul vieții. La începutul secolului XX, palatul găzduia și colecția de ilustrate și biblioteca de peste 6000 de exemplare a exploratorului Teleki Samu, descendentul fondatorului bibliotecii Telekiana.

 

La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost jefuit, iar biblioteca distrusă. O parte din volume au fost însă salvate și donate Bibliotecii Teleki din Târgu Mureș, cea mai veche carte datând din 1668.

În 1949, în timpul regimului comunist, ansamblul a fost naționalizat și ulterior transformat în spital pentru copiii cu tuberculoză. După o lungă luptă cu statul român, ansamblul a fost retrocedat urmașilor din familia Teleki în 2006, care au intrat în posesia lui în 2011. În prezent, contele Kalman Teleki își dorește restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic.

 

În ciuda condițiilor neprielnice din ultimul secol, castelul se află într-o stare de conservare remarcabilă, interiorul păstrând încă piese originale precum sobele, candelabrele cu sticlă de Murano, ușile sculptate din lemn și stucaturile. O parte a castelului a fost mobilată cu mobilier antic pentru a reda atmosfera somptuoasă de pe vremuri, atmosferă de care vizitatorii se pot bucura pe tot parcursul anului.

 

Festivalul AWAKE susține restaurarea domeniului Teleki prin promovare la nivel național și sprijin financiar.

Împreună cu ARCHE, ne luăm angajamentul să protejăm acest sit unic, parte a patrimoniului național.

Pentru mai multe detalii despre istoria locului, vizitați www.monumenteuitate.org.

 

Partener cultural:

FII PE FAZĂ
PENTRU ULTIMELE NOUTĂȚI