Szeptember 1-3. 2017
Teleki birtok Gernyeszeg, Maros megye
Erdély

THANK YOU FOR BEING AWAKE. SEE YOU IN 2018!

LÉPJEN FOTÓK

KÉPGALÉRIA

Töltsd le a fesztivál brosúráját

Töltsd

Cinema Under the Bridge program

Ebben az évben a nyár egy hétvégével tovább tart. Erdély egyik legszebb parkja szolgál helyszínéül az első alkalommal megszervezett AWAKE fesztiválnak. Az esemény alapötlete a boutique fesztiváltól származik, ahol a zene és más művészeti ágak, illetve a kikapcsolódást szolgáló programok távol maradnak a város zajától, a megszokott határidőktől és a mindennapi feszültségtől.

A gernyeszegi Teleki kastélyról számos mesélnivaló akad, de a legtöbbet azok tudhatnak meg, akik ellátogatnak ide, felveszik a hely ritmusát, és maguk fedezik fel minden apró részletét. Nagy „instagram potenciállal” rendelkezik a helyszín, de a lényeg, hogy még gazdagabb történelemmel, mely minden bizonnyal megkívánja figyelmünket.

Az esemény programjából a filmek sem hiányoznak majd, melyek idilli környezetben tekinthetőek majd meg, az általunk Cinema Under the Bridge névre keresztelt helyszínen. Pontosan így is lesz: egy kőhíd alatti mozi, egy kis rét – tökéletes hely a filmek és rövidfilmek szerelmeseinek. A vetítések során egy különleges válogatás látható majd, melyet az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) biztosít. A program esténként két TIFF-es filmből áll majd, az egyik 20:30-as, illetve a másik 22:30-as kezdéssel. Eszerint az érdeklődők megtekinthetik:

 

Péntek, szeptember 1:

  • 20:30 – ,,Vara s-a sfarsit” (A nyár véget ért), rendezte Radu Potcoava (1h45)

A történet az 1999-es teljes napfogyatkozás idején játszódik, megörökítve két fiatal, Mircea és Alex barátságának kezdetét, akik Cernavodán, a Duna partján töltik szünidejüket. Ahogyan barátságuk egyre szorosabb lesz, Mircea (Nicholas Bohor) bevállalja, hogy segítsen Alex (Dan Hurduc) távolban lévő édesapjának zsarolásában, eljátszva Alex elrablását, mindezt anélkül, hogy belegondolna játékuk lehetséges következményeibe.

 

  • 22:30 – ,,Que Dios nos perdone” (Az Úr bocsásson meg nekünk), rendezte Rodrigo Sorogoyen (2h04)

Madrid, 2011. Másfél millió zarándok várja a Pápa érkezését. Az egész város az esetleges terrortámadásoktól rettegő rendőrhálózat keze alatt működik. Velarde és Alfaro főfelügyelők váratlanul több komoly bűnténnyel találják magukat szembe. A parancs szerint az ügyeket a lehető leggyorsabb és legdiszkrétebb módon kell felgönygyölíteni és lezárni, ám módszereik nem sokban térnek el a valós bűnöző tetteitől.

 

Szombat, szeptember 2:

  • 20:30 – Román rövidfilmek a 2017-es TIFF  válogatásából  (1h14)
  • 22:30 – ,,The History of Love” (A szerelem története)

Az azonos című, Nicole Krauss által írt ,,bestsellerre” épülve, a film Leo és Alma szerelmi történetét követi végig, a két lengyelországi zsidó fiatal történetét, akiket a második világháború okozta sérelmek talán örökre elválasztanak. ,,The History of Love” című könyvet Léo Gursky (Derek Jacobi) írja Alma Mereminskinek (Gemma Arterton). Sok év elteltével, a könyv rejtélyes felbukkanása sikeresen teremt kapcsolatot a világ különböző sarkaiból származó emberek között.

 

Vasárnap, szeptember 3:

  • 20:30 – ,,(M)ucenicul” (Mártírok) rendezte Kirill Serebrennikov (1h58)

A sokat vitatott Martyr című színdarabból kiindulva (írta Marius von Mayenburg), a film a jelen forró témáit mozgatja meg: vallási fundamentalizmus, szexuális identitás, oktatás és a mód, ahogyan a társadalom ilyesfajta eseteket kezel. A problémás jelenség az elmúlt években kapott igazán erőre, példa erre Oroszország, ahol az ortodox vallási közösség erős befolyással bír az ország politikai helyzetére.

 

  • 22:30 – ,,Caini” (Kutyák), rendezte Bogdan Mirica (1h44)

Az események az ukrajnai határ közelében játszódnak. Roman, egy városi fiatal, egy dobrudzsai elszigetelt faluba érkezik, ahol fő célja eladni a pár hónapja eltávozott nagyapától örökölt földet. Az eladás folyamata közben több ízben is szemtanújává válik az ott történő bizarr eseményeknek. A fenyegetés szele általános érzetté alakul.